Vino iz svemira!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vino iz svemira!

Zaista, raste li loza u svemiru?
Odgovor na ovo pitanje daće istraživanja u svemirskoj stanici koja se nalazi u orbiti oko Zemlje. Konkretno, raketa nosač Falcon 9 i raketni modul Dragon, uz raznovrsne zalihe, poneli su na orbitalnu stanicu 14. aprila tri vinske sorte, a izbor NASA tima molekularnih biologa nisu bili ni kaberne sovinjon, ni šardone, ni merlo, ni neka od popularnih sorti. Naprotiv!

Već niz godina obavljaju se obimna istraživanja na biljnom semenu izloženom boravku u svemiru. Uglavnom na temu zračenja što dolazi sa Sunca i drugih zvezda, a koje predstavlja ozbiljnu opasnost za kosmičke putnike. Biljkama ovo zračenje kao da ne smeta, ali, za sad, one ne rastu do džinovskih razmera, pa ni ne gube orjentaciju koren-stablo zbog bestežinskog stanja. Uostalom, u SAD je moguće kupiti kesice semena donetog iz orbitalne stanice i lično se uveriti u ove tvrdnje u svom zemaljskom vrtu.

astronaut space

A zbog čega je sad baš loza odabrana da leti u svemir? Iz praktičnih razloga, kao prvo, ovoj biljci ne treba toliko vode kao pirinču ili soji, a rađa visokokvalitetnu hranu, voće sa jako malo neupotrebljivih delova koji se odbacuju. Naravno, ljubitelje vina najviše zanima koje su to tri sorte naučnici poneli u specijalni vegetativni kontejner? 

Brojni su razlozi, od istorijskih do praktičnih što su se na ovom putovanju našli aleksandrijski muskat i portugalska turiga nacional od vrste Vitis vinifera, ali i skupernong koji pripada vrsti Vitis rotundifolia. Ipak, neke osobine ovih sorti su bile posebno opredeljujuće. 

scuppernong2Skupernong spada među najotpornije sorte

Iako skupernong, nastao na jugu i istoku SAD, poseduje brojna korisna svojstva po ljudski organizam, ipak je jedina loza koja sadrži i određenu vrstu kiseline (ellagic), za koju se veruje da je moćni antioksidant i antikancerogen.  

muscat grapes effectedAleksandrijski muskat jedna je od najstarijih loza na Zemlji

Muskat je odabran pošto se smatra da predstavlja jednu od najstarijih sorti koja i danas postoji u neizmenjenom obliku, što svakako dosta govori o njenoj izdržljivosti prema faktoru vremena.

Portugal Douro Superior Touriga NacionalPortugalska turiga sadrži visoke koncentracije antocijanina

Konačno, turiga je odabrana zbog izuzetno visoke koncentracije antocijanina, tvari koja daje boju brojnim biljkama u prirodi. 

Loza će rasti u najvećoj i najnovijoj komori po imenu Vedži, koja se od terarijuma na ruskom modulu Zvezda razlikuje po tome što je otvorena i lako dostupna posadi za posmatranje i interakciju. Biljke su osvetljene crvenim i plavim led diodama koje su jedino svetlo potrebno za njihov rast, dok su astronautima namenjene zelene svetiljčice.

Čudesni skupernong

Skupernong pripada muskadinama, vrsti loze koja se od 16. veka gaji na tlu severne Amerike. Veoma tvrde kože, boje zelene, bakarne, purpurne ili potpuno crne, ove se bobice moraju probušiti da bi se iz njih isisao sok od koga se pravi uglavnom slatko vino sa dodoatkom šećera, ali i džemovi. S obzirom na to da se s jednog hektara dobije od 25 do 40 tona ploda, biljka je značajna za prehranu, kako ljudi tako i životinja.
Skupernong inače ima izuzetno krupan plod, a daje suva stona crvena vina. Koren imena se nalazi u jeziku Angolkin indijanaca, a neki ga nazivaju i „majka loza” pošto se smatra da njegova najstarija gajena stabljika ima preko 400 godina! Izuzetno je otporan prema biljnim napastima, filokseri posebno, voli vrućinu, ali se ne boji mraza, a sadrži brojne korisne suptance. Prvi pisani podatak o njemu nalazi se u spisima istraživača Đovanija Verazana iz 1524. godine, koji opisuje brojne nasade samonikle loze belog grožđa duž obala severnoameričke reke Kejp Fir, a danas je zvanično voće Severne Karoline.

Istraživanja o rastu biljaka u svemiru krenula su devedesetih godina prošlog veka, da bi Rusi 2002. godine lansirali projekat „Zelena-kuća Lada”, koji se u modulu Zvezda priključio internacionalnoj orbitalnoj stanici. Prvi plodovi iz ove stanice su četiri godine docnije proglašeni bezbednim za jelo.

Eksperiment TAGES je u maju 2014. godine dokazao da gravitacija ne utiče na orjentaciju korena biljke, a iste godine su američki kosmički biolozi ubrali prvi list kompletno odgajen u svemiru.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama