Vino, klapa i delikatesi

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

HR vina 01

U beogradskom hotelu Crown Plaza, zanimljivo, ukusno i nadasve poučno, a kroz tri radionice i delimičan portfolio devetnaest vinarija, imali smo blic priliku da steknemo uvid u vinsku šarolikost hrvatskih regija. Nesumnjivi kvalitet velikih, ali i malih vinarija, degustiranih delikatesa i muzičkog miljea ukomponovanog u reprezentativne slike vinogorja, otoka i svega što pospešuje turistički imidž, očarali su tokom nekoliko sati prisutne na još jednom od nekoliko zamišljenih prezentacija kojima Hrvatska gospodarska komora i Udruženje vinara, a uz pomoć EU i Ministarstva poljoprivrede, animiraju srpske ljubitelje i trgovce za još bolji ulaz svojih vina na ovdašnje tržište.

HR vina 04Abasador amerike Majkl Kirbi sa suprugom

Kroz tri stručno vođene masterklas radionice, gde je u svakoj degustirano po tuce etiketa, otkrivane su tajne belih i crvenih vina Istre i Kvarnera, Dalmacije, kao i dve kontinentalne regije, Bregovite Hrvatske, te Slavonije i Podunavlja. Graševina, malvazija, plavac mali, teran, pošip, zeleni silvanac, frankovka, ali i druge internacionalne sorte, kroz kaleidoskop teroara i kratka upoznavanja sa autorima vina, samo su povećale želju da se stečeno znanje što pre proveri na izložbi vina uz koju su nerazdvojnu celinu činile slane sardele, čuveni paški sirevi, masline, pršut, tartufi i brojne mesne đakonije.

HR vina 101Božica Marković iz Hrvatske gospodarse komore

Snažna crvena dalmatinska vina čije se brojne finese do kraja mogu otkriti tek uz mrvicu sira očarale su VIP goste i naterale ih da se osećaju kao ono čuveno magarence sa jedne od etiketa plavca, ali između brojnih livada. Umetnost izrade brojnih veoma različitih graševina i malvazija, iz širokog dijapazona berbi, samo dokazuju potencijal ovih sorti, a ko se snašao, probao je, premijerno i ispod stola, i crveno vino Agrolagune koje se pozlatilo na ovogodišnjem Decanteru. 

HR vina 06

Vinski portret Hrvatske

Crvenica, stena, zemlja vulkanskog porekla, šumovita Posavina, Podunavlje, sveža Istra, gotovo nepristupačna ostrvska područja, nude brojne mogućnosti veštim vinogradarima i enolozima. Iako u Hrvatskoj postoji još veliki broj značajnih proizvođača, kod ovih koji su se predstavili u hotelu Crown Plaza, svako je od prisutnih, na svakom stolu, mogao pronaći nekog od svojih favorita. A predstavili su se: Agrolaguna, Badel 1862, Belje, De Georgiis, Degrassi, Erdutski vinogradi, Iločki podrumi, Jako vino, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Lagradi, OPG Eliđo Pilato, PP Orahovica, PZ Postup, PZ Vrbnik, Vinarija Jokić, Vinarija Škaulj, Zlatan Otok.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi