Grand Tasting 2022: Najbolja vina regiona u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Grand Tasting 2022: Najbolja vina regiona u Beogradu

Najbolja vina najboljih vinarija regiona! Tako bi najkraće mogao da se najavi predstojeći Grand Tasting zakazan za 26. mart u beogradskom hotelu Metropol Palace.

Drugo izdanje ekskluzivnog pozivnog salona odabranih vinarija iz regiona, uz dodatni program Selekcija regionalnih oranž vina, biće u pravom smislu reči vinski spektakl koji će na jednom mestu u jednom danu okupiti 30 najistaknutijih vinara i vinarija s prostora nekadašnje Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije. Samo na Grand Tastingu posetioci će moći da probaju najbolja vina iz arhiva tih vinarija, od kojih mnoga više nisu dostupna na tržištu ili čak nikada nisu ni bila u Srbiji!

Grand Tasting 2019 (187)
Gost na predstojećem Grand Tastingu biće i ovogodišnji predsednik Panela za severnu, centralnu i istočnu Evropu Darel Džozef (Darrel Joseph)

Već sam spisak učesnika u oba programa dovoljno govori svakom poznavaocu vinskih prilika u regionu: Chateau KamnikVukoje, AleksandrovićKozlović, JakončičClai, Podrum RadovanovićSimčičBatič, Temet, Enjingi, Tikveš, Benvenuti, Istenič, Vinarija Zvonko Bogdan, Milijan Jelić, Movia, Matošević, BoškinacPlantažeRoxanich, Vino Budimir, Bovin, Cilić, NuićDegrassiKorta KatarinaKovačević, DeurićBibich, Sirk, Erdevik, Puklavec Family, Jungić, Maurer, Bikicki, Prus, Podverščič... Svojevrsna vinska liga šampiona koju će upotpuniti i nekoliko specijalnih gostiju, među kojima i najpoznatija turska vinarija Chamlija koja na Grand Tasting donosi najskuplje tursko vino ikada, kaberne Django 2016, a kojeg će publici lično predstaviti vlasnik vinarije Mustafa Čamlidža (Mustafa Çamlıca)!

Iako se radi o najuglednijim vinarijama regiona, ono što posebno privlači pažnju su vanserijska vina koja će tom prilikom biti u Beogradu. Predstaviti svako od tih malih vinskih remek-dela zahtevalo bi ozbiljan prostor i vreme, ali evo nekoliko napomena šta između ostalog očekuje posetioce Grand Tastinga 2022.

BATIČ
Posle mnogo godina ponovo u Beogradu, Miha Batič iz vinarije Batič

U Beograd posle mnogo godina svoja vina donosi svetski ugledna biodinamička vinarija Batič iz Vipavske doline u Sloveniji. U pitanju su vina koja su poslednjih decenija pokupila pregršt najznačajnijih svetskih nagrada, a koja će lično predstaviti vinar Miha Batič. Naravno, tu će se naći i jedno od najhvaljenijih belih vina regiona Angel belo iz nekoliko berbi, kao i arhivske berbe bordoške kupaže Angel Rosso 2006, pa čak i njegov Rose iz 2007 godine!

Grand Tasting 2019 (193)
Vina za prestiž u svetu, proslavljeni slovenački vinar Marijan Simčič ponovo na Grand Tastingu

Vinarije Simčič i Movia, koje su učestvovale i na prošlom izdanju Grand Tastinga ponovo donose u Beograd vina koja su ih proslavila širom sveta. Tako će Marjan Simčič, jedan od najuticajnijih slovenačkih vinara danas, doneti selekciju nagrađivanih vina iz svog podruma, među kojima su i Pinot Noir Opoka 2016 koje je Džejms Sakling ocenio sa 95 bodova, te Merlot Opoka Trobno Cru 2013.

jakoncic
Iz vinarije Jakončič stižu arhivske etikete vina Carolina Select

Tu je još jedan biser iz Goriških Brda, vinarija Jakončič čiji je prvi čokot zasađen 1847. godine, a čija će čudesna vina predstaviti Mitja Jakončič. Najhvaljena je srpska premijera šardonea Borgo Scholaris 2018, zatim Bela Carolina 2018, Carolina Noir 2017, te nekoliko berbi Carolina Select među kojima i ona iz 2013. godine koja će verovatno biti među najskupljima na ovogodišnjem Grand Tastingu.

Istenič
Vrhunski penušavci iz Goriških Brda za beogradsku publiku, Miha Istenič

Kada smo kod Goriških Brda, pravo otkriće za mnoge biće vinarija Sirk koja je poslednjih godina stala rame uz rame s najpoznatijim vinarijama tog dela Slovenije, a tu je i legendarni Miha Istenič koji u Beograd donosi lično pet etiketa svojih najboljih penušavaca!

Jedan od bonusa ovogodišnjeg Grand Tastinga biće prilika da se najpoznatija vina probaju po berbama. Tako će vinarija Aleksandrović iz Topole doneti prvi put na neku manifestaciju kompletnu vertikalu njihovog najslavnijeg vina Rodoslov, ukupno pet berbi (2006, 2009, 2012, 2013 i 2016) crvene kupaže koja je nedavno na Mundus Vini osvojila duplo zlato za berbu iz 2016. godine, istu onu koja je proglašena i za najbolje crveno vino Srbije prošle godine!

Najbolja srpska vinarija iz 2019. i 2020. godine, Temet iz Lozovika predstaviće kompletnu liniju Ergo, uključujući i vertikalu Ergo crveno iz berbi 2015, 2016 i 2017 u magnum i duplim magnum bocama.

Grand Tasting 2019 (227)
Milijan Jelić je spremio nekoliko iznenađenja među kojima i svojevremeno najskuplje belo vino Srbije rajnski rizling Louis Gedoin 2007

Vinarija Milijan Jelić, proglašena za najbolju u Srbiji 2017. godine, donosi raritetni Nebiolo 2012, zatim dve berbe kultnog vina Millennium, trenutno aktuelni na tržištu iz 2015. godine i arhivski iz 2008. godine, Kameničanku iz 2015. i 2017. godine, zatim arhivsku Moravu iz 2007. godine i najnoviju iz 2020, te kao poseban kuriozitet svojevremeno najskuplje belo vino Srbije rajnski rizling Louis Gedoin iz 2007. godine!

Santa Elisabeta
Najbolje hrvatsko crveno vino poslednjih godina Santa Elisabeta Benvenuti premijerno u Beogradu, Nikola i Albert Benvenuti

Kada je reč o ekskluzivnim vinima koja će u Srbiji moći da se probaju samo na Grand Tasting 2022 svakako valja istaći i po mnogim listama najbolje hrvatsko crveno vino poslednjih godine Santa Elisabetta 2017 od lokalne sorte teran, po kojoj je vinarija Benvenuti prepoznata kao jedna od vodećih i sa kojom su do sada osvajali najveća svetska priznanja, poput Decanterove platinaste medalje. Iz ove vinarije u Beograd stižu i višestruko nagrađivana vina Anno Domini Malvazija 2015 i Anno Domini Teran 2015 u magnum bocama.

Korta Katarina
Grand Tasting će biti prilika da se probaju poslednje boce legendarnog vina Reuben’s Private Reserve 2009 vinarije Korta Katarina s Pelješca

Korta Katarina s Pelješca jedna je od najspektakularnijih vinarija u regionu, a u Beograd dolaze sa selekcijom najboljih vina od sorti plavac mali i pošip, među kojima će biti i Plavac mali 2011, ali i apsolutni raritet Reuben’s Private Reserve 2009 u magnum bocama, praktično poslednje količine ovog vanserijskog vina!

Grand Tasting 2019 (60)
Podrumi Vukoje 1982 predstaviće vertikale hvaljenih vina Zlatna selekcija bijela i Zlatna selekcija crvena

Radovan Vukoje iz vinarije Podrumi Vukoje 1982 dolazi čak sa dve vertikale: Zlatna Vukoje selekcija bijela iz 2011, 2013 i 2016. godine, te Zlatna Vukoje selekcija crvena iz 2008, 2011 i 2013. godine. Pored ovih izuzetnih vina čuveni vinar iz Trebinja predstaviće i legendarnu žilavku pod etiketom Carsko vino iz berbe 2016, zatim jedno od najboljih vina u regionu Vranac Rezerva iz berbe 2015, te kao mali kuriozitet Burgundac Bijeli 2016, belo vino od crvene sorte pino noar.

Kada je reč o Hercegovini, poslednjih godina možda i najdinamičnijem vinskom regionu na prostoru bivše Jugoslavije, najbolje iz svojih podruma doneće vinarija Vinogradi Nuić koja je lokalnu sortu trnjak iznela na veliku scenu. Iz njihovog podruma stiže vertikala tri berbe te jedinstvene sorte (2012, 2013 i 2017. godina), a tu su takođe i tri berbe Žilavka selekcija iz 2012, 2014 i 2019. godine, kao i Blatina Barrique 2013!

Mija Radovanovic (120)
Premijera Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017, Mija Radovanović

I Mija Radovanović, pionir srpskog vinskog preporoda s početka devedesetih godina prošlog veka, donosi iz Podruma Radovanović dve berbe legendarnog Cabernet Sauvignon Reserva iz 2011. i 2017. godine, ali i malu vertikalu Chardonnay Selekcija iz 2011, 2018 i 2019. godine, Riesling Rajnski iz berbi 2012 i 2021, Sauvignon Blanc 2015 iz kasne berbe i premijeru nove etikete Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 koja će se ubuduće raditi samo u najboljim godinama od najboljeg grožđa.

Boškinac
Legenda s Paga, Boris Šuljić iz vinarije Boškinac predstaviće između ostalog i četiri berbe proslavljenog Boškinac Cuvee

Jedna od velikih atrakcija ovogodišnjeg Grand Tastinga je svakako i vinarija Boškinac s Paga, koju su mnogi svetski eksperti uvrstili na listu najboljih iz regiona, a čija najbolja vina mogu da se probaju samo u ekskluzivnim restoranima kakav je i onaj koji radi u okviru butik hotela uz samu vinariju u Novalji, i čiji je gost svojevremeno bio i slavni kulinarski putopisac Entoni Borden. Valja obratiti posebnu pažnju na maceriranu belu kupažu Ocu u kojoj se uz šardone i sovinjon blan nalaze i lokalne sorte gegić i debit, te crvenu perjanicu kuće Boškinac Cuvee, kupažu merloa i kaberne sovinjona koja će u Beogradu moći da se proba iz čak četiri berbe – 2007, 2015, 2016 i 2017!

Kamnik
Chateau Kamnik će predstaviti pet arhivskih etiketa, vlasnik vinarije Iki Malinkovski

Iz vinarije Chateau Kamnik stiže pet arhivskih etiketa među kojima i Merlot Single Vineyard 2013 u duplom magnumu, Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2013Chardonnay Barrel Fermented 2006, a kao posebna poslastica Ten Barrels Syrah 2015 u pakovanju od šest litara!

Kada smo kod velikih crvenih vina Makedonije, iz Tikveša donose nekoliko berbi svetski priznatih etiketa Barovo i Bela Voda, ali i ekskluzivna vina iz njihovog boutique ogranka Domain Lepovo, dok će crnogorski gigant Plantaže za ovu priliku izneti najcenjenija vina iz linije Stari podrum.

Priču s juga začiniće i ekstremni vranci vinarije Bovin, ujedno među najskupljima u regionu – A’gupkaEra i My Way!

Grand Tasting 2019 (78)
Po mišljenju većine najslavniji hrvatski vinar Ivo Enjingi dolazi ponovo u Beograd na Grand Tastingu

Mnoštvo arhivskih berbi može da se očekuje na štandovima istarskih vinarija Degrassi i Roxanich, gde će u fokusu biti teran i malvazija, a tu je i legendarni Ivo Enjingi koji lično donosi arhivske berbe proslavljenog vina Venje, i to bele kupaže iz 2006. i 2010. godine i Crno Venje iz 2007. godine, zatim Traminac iz 2009. godine i Rajnski Rizling 2012, a kao posebnu atrakciju publika će moći da proba njegove Graševine iz 1994. i 1997. godine!

Da li treba još?

Vinarija Matošević iz okoline Rovinja predstaviće čuvene vrhunske kupaže Grimalda bijelo i Grimalda crno, te prave male raritete od malvazije – Alba Barrique Alba Robinia, a tu je i nadaleko poznata vinarija Kozlović koja donosi vertikalu njihove najbolje malvazije Santa Lucia s berbama 2006, 2008, 2011 i 2016!

Grand Tasting 2019 (121)
Iz arhive Vina Budimir stižu magnumi višestruko nagrađivanog vina Svb Rosa iz 2007. i 2011. godine

Vinarija Budimir iz Župe donosi arhivska vina u velikom pakovanju koja su u nekoliko navrata poslednjih godina dobijala visokih 90 i više poena od najpoznatijeg vinskog kritičara Roberta Parkera, uključujući i Svb Rosa 2007 i Svb Rosa 2011, obe u magnum bocama, zatim dve berbe Prokupac boje lila 2009 i Prokupac boje lila 2011, takođe u magnum pakovanjima, barikiranu tamjaniku Vera iz vinograda starog 88 godina, te rajnski rizling Margus Margi koji se nalazi na vinskim listama nekoliko ekskluzivnih restorana u SAD.

Grand Tasting 2019 (14)
Gost Beograda biće i enfant terrible hrvatske vinske scene Alen Bibić

Vinarija Bibich, koju vodi hrvatski vinski enfant terrible Alen Bibić, glavni je promoter lokalnih dalmatinskih sorti babić, plavina, lasina, debit i pošip, a najviše interesovanja pobuđuju njegova vina Aleph 2013, trenutno možda i najskuplje vino Hrvatske, te jedno od najcenjenijih vina poslednjih godina Bas de Bas crno 2015, oba u pakovanjima duplog magnuma!

Vinarija Deurić s Fruške gore predstaviće nova izdanja kupaža Aksiom beli i Aksiom crveni, izvanredni Pinot Noir Princeps 2016 i Probus 2016, dugo macerirani šardone koji će mnogima biti iznenađenje, te poznati penušavac The 2018.

Grand Tasting 2019 (247)
Dvojica velikana srpske vinske scene zajedno na najprestižnijoj manifestaciji u regionu, Božidar Aleksandrović i Mire Kovačević

Vinarija Kovačević iz Iriga spremila je kao najjači adut vertikalu njihovog poznatog crvenog vina Aurelius S Edicija iz tri berbe - 2012, 2017 i 2019 - a tu su još i Riesling R iz amfore, svakako među najboljim oranž vinima Srbije u ovom trenutku, magnum pakovanja Sauvignon S Edicija 2020 i Chardonnay S Edicija 2017, te Penušavo vino Kovačević 2010.

Kada smo kod penušavih vina, napomenimo da će Puklavec Family Estate iz Slovenije dočekati sve posetioce Grand Tastinga penušavcem dobrodošlice, te da će se kod njih na štandu probati čak i neke berbe iz 70-ih godina prošlog veka!

Najbolja vinarija Srbije prošle godine, Vinarija Zvonko Bogdan predstaviće tri svoje najcenjenije etikete: Cuvee No1 2019, Campana Rubimus 2019 i najbolje belo vino Srbije u 2021. godini Campana Albus 2020.

Giorgio Clai
Skup vinskih velikana iz regiona uveličaće i slavni istarski vinar Đorđo Klai (Georgio Clai)

Iz Bosne i Hercegovine stiže i jedno posve novo ime, vinarija Jungić koja će se premijerno predstaviti u Beogradu sa svojim najboljim vinima Šikar Reserva, bordo kupažom iz 2009 i 2012. godine, vertikalama Cabernet Sauvignon berbama iz 2009, 2012 i 2015. i Vranac Premium iz 2019, 2015 i 2017. godine...

I sve značajnija srpska vinarija Erdevik iz Šida takođe ekskluzivno na Grand Tasting donosi vertikalu šardonea Omnibus Lector, za sada jedinog srpskog vina s platinom na Decanteru, a tu je i vinarija Cilić s magnum pakovanjima vina Onyx belo 2012 i dve berbe pino noara Nono iz 2017. i 2019. godine, te dve berbe Morave iz 2019. i 2020. godine.

Grand Tasting 2019 (183)
U selekciji odabranih oranž vina regiona, Đorđe Bikicki

Posebna priča na Grand Tasting 2020 biće u okviru Selekcije regionalnih oranž vina gde publiku čekaju macerirani nektari iz probranih vinarija. Među njima posebnu pažnju privlače organska vina čuvene vinarije Clai koja će lično predstaviti legendarni Đorđo Klai (Giorgio Clai), a tu su još DamijanPrus, zatim vodeće srpske vinarije s ovim stilom vina Maurer i Bikicki, mlada vinarija Probus Vineyards čije je vino BeliM 2017, kupaža rajnskog rizlinga i traminca, proglašena za najbolje oranž vino Srbije prošle godine...

Probus Vineyards vina 05
Izlazak na veliku scenu, najbolji oranž Srbije u 2021. godini BeliM 2017 Probus Vineyards

Sve ovo je tek vrh ledenog brega kada je reč o vanserijskim vinima, a šta se sve krije ispod njega moće će da provere samo oni koji uspeju da nabave ulaznicu za ovaj najveći ovogodišnji vinski spektakl u Beogradu posle kojeg će biti aktuelno jedino pitanje: Da li si bio tamo?

Kako DO ULAZNICA ZA GRAND TASTING?

Za Grand Tasting 2022 pušten je ograničen broj ulaznica po ceni od 2.500 rsd. Budući da će se na manifestaciji točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu i vinsku čašu Riedel dobija i apoene za koje će moći da konzumira vina po želji.

Preostale ulaznice i dodatne informacije možete da potražite na sajtu Tickets.rs, kao i na njihovim prodajnim mestima u Beogradu i Srbiji, dok će manji broj ulaznica biti dostupan na dan manifestacije na ulazu.

Foto: Ivana Čutura, arhiva, PR
nazad na vrh

Srodni tekstovi