Imperator iza kulisa Vinske vizije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Ilustracija: Vinarija Imperator/promo Ilustracija: Vinarija Imperator/promo

Zanimljiv trenutak odigrao se tokom održavanja novog festivala Vinske vizije otvorenog Balkana (Wine Vision by Open Balkan) početkom septembra 2022. tokom direktnog prenosa posete Predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih gostiju kraj štanda organske vinarije Imperator.

Ova vinarija sa vinogradima u Erdeviku ovih dana postiže velike uspehe. Na ocenjivanju Open Balkan Wine Trophy je u konkurenciji više od 600 vina međunarodni žiri sastavljen od eksperata iz celog sveta, među kojima i pet nosilaca titule Master of Wine, Imperatoru dodelio zlatnu medalju za vino Maximianvs 2018 a srebro za Qvintillvs 2018. Tome treba dodati i upravo osvojenu oznaku TOP 50 Fruška gora za novitet ove vinarije Grašac 2021, kao jedno od 50 najbolje ocenjenih fruškogorskih vina.

Ono što nam je privuklo pažnju na Beogradskom sajmu je bio trenutak kada je pred štandom Organske vinarije Imperator neki sedokosi čovek prišao Predsedniku Aleksandru Vučiću i bukvalno mu rekao da mora da proba jedno izuzetno vino. To je unelo pomalo zabune u program posete pogotovo što je čovek bio očigledno uzbuđen kvalitetom preporučene etikete, kupaže kaberne sovinjona i kaberne frana u podjednakim delovima…

3a
Preporuka za Predsednika, Kristofer Bur i Aleksandar Vučić na štandu Organske vinarije Imperator

- Reč je o vinu Constantivs 2018 koje je, kada se pojavilo, bilo hit ultra-luksuznog hotelskog rizorta One&Only Portonovi u Boki Kotorskoj, a čovek je ni manje ni više nego izuzetno cenjeni Master of Wine (MW) Kristofer Bur (Christopher Burr) koji se na manifestaciji nije našao kao član žirija već na izričit poziv Britansko - Srpske privredne komore – objašnjavaju nam u vinariji Imperator.

Jedno od najboljih vina na čitavoj manifestaciji, veoma visoke klase, savršeno balansirano, tim je rečima gospodin Kristofer direktno preporučio vino za degustaciju Predsedniku Vučiću koji se apsolutno složio sa tim konstatacijama.

constantius 700

Ali Kristofer Bur nije samo MW. Pre nego što se u potpunosti posvetio sopstvenom biznisu kao konsultant za vrhunska vina, bio je glavni aukcionar (vinski driektor) kuće Christie kada su raritetne etikete u pitanju, pa i čovek koji ih je lično birao za kraljicu Elizabetu. U svet vina ušao je pre skoro pola veka, diplomu MW stekao 1995. godine, a jedno vreme aktivno sarađivao sa FBI i Interpol odeljenjima policije na identifikaciji i suzbijanju kriminalnih radnji u svetu vina.

Kako se očekuje, svoja iskustva sa organskim vinima Imperator koja su mu se očigledno dopala podeliće u nekom od vinskih eseja, a moguća je potencijalno i organizovana degustacija ovih vina u sedištu Britansko – Srpske komore u Londonu.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi