Susret s vinima posvećenim Vladi Divljanu

  • Objavljeno u Vesti
Foto: Ivana Čutura Foto: Ivana Čutura

Na dan 5. marta 2024. godine navršilo se devet godina kako sa nama nije Vlada Divljan, legendarni muzičar i autor brojnih pesama koje se pamte.

A da Vladu i njegovu muziku i dalje pamte pokazali su posetioci ovogodišnjeg Grand Tastinga kada je čuveni istarski vinar Ivica Matošević predstavio beogradskoj publici svojevrsnu memorabiliju pod nazivom Živjelo prijateljstvo, a vezanu uz ime Vlade Divljana i istarske malvazije koje su Ivica i on zajedno pili i uz njih muziku stvarali.

Vinar Ivica Matošević sačinio je pre nepunih godinu dana paket vina i pesama Živelo prijateljstvo a etikete su dizajnirali umetnici iz Beograda, Novog sada, Zagreba i Šibenika.

Screenshot 2023 05 17 141224

Pet Grimaldi, crvene iz berbi 2018, 2019, 2020, bele iz 2019 i 2020, kao i malvazija iz akacije Alba Antiqua 2018 opremljene su etiketama inspirisanim  pesmama Vlade Divljana i ponuđene na prodaju, a prihod je išao za opremu muzičke laboratorije u Rovinju gde je Divljan boravio.

- Sa Vladom sam se upoznao 1999. godine, kad je u Rovinj došao iz Australije. On je meni puno značio, bili smo dobri 15 godina, svakog se leta družili, imali naše fešte u podrumu koje smo ljubomorno čuvali od novinara i javnosti. Uvek je to bilo iskreno, čisto. Nažalost se on potom razbolio zbog čega sedam ili osam godina nismo mogli raditi te fešte. A onda me je pre dve godine pozvao gitarista Mladen Maks Juričić koji je sa njim svirao i rekao: „Dosta je bilo te crnine, hajmo nešto bitno napraviti“. Tako smo skupili ljude koji vole Vladu, vole naša vina, koji su sudelovali u našim veseljima. Da tu energiju koja je vladala pokažemo ljudima koji to mogu razumeti.

GT 24 308
Foto: Ivana Čutura

Ivica i sam svira gitaru, sad nešto manje nego pre. Seća se kako je na tim feštama Vladu trebalo malo terati pa bi Ivica uzeo gitaru a Vlada rekao – daj meni.

- Odrastao sam na novom valu, ovo sve sad govorim sa emocijama puta 10, ali imao sam 16 godina kad je Paket aranžman izašao, onda sva ta Azra, Film, Idoli, Električni Orgazam, Šarlo... To su sve stubovi na kojima sam se muzički formirao, bio je to moj svet. Čak sam i poslu sa vinima pristupao sa rokerskom energijom i strašću kakvom su oni pristupali svojoj muzici. I gledam sad što je meni vino dalo? Dalo mi je da sam upoznao vrhunske ljude među kojima je bio i Vlado Divljan. Čak je sa Jurom Novoselićem (Film) napravio jednu pesmu samo za mene koju sam deset godina ljubomorno čuvao i tek pre godinu dana prvi put je pokazao. I svake bi godine oni došli sa novom verzijom, nekad od šest, nekad od 10 minuta, nekad tri. Čisto da se ja sad mogu hvaliti time.

Katalog radova Matošević SE Pregled1 11
Foto: Vinarija Matošević/arhiva

Vino.rs ima zadovoljstvo da vam ekskluzivno priušti i jednu od tih pesama koju su zajedno tokom tih vinskih druženja napravili Divljan i Jurij Novoselić Kuzma, član grupa Psihomodo Pop i Film, s radnim naslovom „U Istri mali Krunčići“. Krunčići su mesto gde se nalazi vinarija Matošević, a pesma je nastajala tokom tri godine letnih fešti u vinariji, a snimio ju je Jura u svom stanu u Rovinju.

Poslušaj „U Istri mali Krunčići“

Recimo još i to da je Ivica Matošević svojevremeno dugo bio na čelu udruženja Vinistra, te da je jedan od najzaslužnijih što se ime tog udruženja i slava istarske malvazije glasno čula u vinskom svetu. I što je danas ono klasično vinsko „živeli“ sa ponosom zamenio uzvik pri nazdravljanju i kucanju – Živelo prijateljstvo

nazad na vrh