Iznenađenjima nema kraja!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

3. Besplatna degustacija „Vina za vrelo leto": Podrum Janko

degustacija-03-02Od smederevke ka prokupcu, tako ćemo odjaviti veoma posećenu degustaciju smederevskog Poduma Janko 12. jula 2012. i bliski susret sa vinarijom Jelić narednog četvrtka koji, sudeći po broju prijava, nestrpljivo iščekujete.

Za početak, pada mi na pamet neproverena anegdota iz „ho-ruuk” perioda, kad su Maršala (J.B. Tito) vozili kraj Smedereva, pa ga pitali - koju granu privrede ovde udarnici da „posade", a on, znajući za slavnu vinarsku istoriju regiona, zakotrlja po ustima ono svoje „r” i izgovori „gvožđe" (umesto grožđe), pa drugovi pohitaše da sagrade visoke peći...

jelena-vasicJelena Vasic po kojoj
se vino zove Jelena

I da je drug Stari imao pravo, lepo se vidi danas. Peći se lagano utišavaju, ali je zato vino sve bolje. Čak je i smederevka opstala zahvaljujući nekolicini entuzijasta, a sad, sudeći prema onome što smo probali na degustaciji Podruma Janko, preti da preraste u ozbiljan atribut prepoznatljivosti čitavog kraja, pa i srpski brend. Ali, da ne dužimo:

Dragan Vasić, vlasnik podruma je na samom početku najavio četiri prava vina za leto i mnoštvo noviteta u koje spadaju novih pet hektara pod lozom i početak izgradnje novog podruma kraj vile „Breg” na nekadašnjem imanju Obrenovića. Da li ova „proširenja” dolaze kao logičan sled uspeha koja postižu vina Janko na tržištu, pa je tu uračunata i realizacija izvoza rose vina Jelena u USA?

Teorija odlazi u drugi plan sa prvim gutljajima Smederevke 2009, prvog vina sa geografskim poreklom ovog proizvođača u kome se mogu osetiti naznake tehnološkog „zaokreta” koji najavljuju kod Janka. Snažne osvežavajuće kiseline dominiraju na nosu i nepcu a 3% tamjanike dodaje mošusne note i čine ga laganim, prijatnim, pitkim. Neko reče: ovim vinom je smederevka istrgnuta iz zaborava i vraćena na počasno mesto koje zaslužuje.

degustacija-03-03I odmah je na redu „iznenađenje”. Taman smo navikli nepce na resku smederevku, kad eto premijerno njene godinu dana mlađe sestre. Godište 2010 bogatije je prema rečima mladog tehnologa Mladena Dragojlovića za 15% italijanskog rizlinga koji je dodatno proširio aromatiku, obogatio buke i usmerio smederevku negde između sovinjon blana i rajnskog rizlinga. Punije i nešto pitkije od prethodne varijante, sa istovetnim procentom alkohola (11,5%), ovo vino zvuči skuplje, ali je berba 2009 milija mom adrenalinskom duhu.

„Ovo je moje vino” – otvorio je karte Vasić kad je poslužen Rajnski rizling 2011 i dodao da on predstavlja stil koji će Janko da stvara i sledi u budućnosti. Degustatori su potvrdili da je u čašama vrhunski proizvod, kako po kompleksnosti, tako i pitkosti.

degustacija-03-07Krematozno, puterasto, puno tropskog voća sa dominantnom aromom kokos putera, nastalo je kao rezultat „širokog šišanja da grozd ne vidi sunca”, kako tvrdi Vasić uz naznaku da je godina bila izuzetno loša za bela vina što uspeh čini dodatno značajnim.

Iako smo očekivali da se veče završi roseom Jelena koji je punim ukusom, jagodama i malinama iskrčio put u USA, pre ove poslastice poslužena je još jedna čarobna premijera: Chardonnay Misija 2011, ponos tehnologa podruma. Sa gotovo 14% alkohola, nudi potpuni užitak snažnog ekstraktivnog šardonea, ali na novi način koji bi mogao lako ponovo da pobudi pažnju za ovu sortu. Vino je ekperimentalno rađeno u maceraciji bez sulfita, dodato je 30% barikiranog vina iz srpskog hrasta, a korišćeno je grožđe sa dva stepena sazrevanja sa prinosom od samo 6,25 tona po hektaru. Zarad kvaliteta. Međutim, prave arome ananasa, breskve, marelice ispod trenutno dominantne korice citrusa uz malo vanile, razviće se tek na jesen pošto je ovo vino, relativno prerano dospelo na tržište.

Konačno, rose Jelena, čija je proizvodnja u domenu tehnološke akrobacije zbog blendiranja četiri sorte i kombinovanja datuma berbe, zaokružilo je ovo veče, treće od 10 besplatnih degustacija kojima će tokom leta, svakog četvrtka, ekskluzivno prisustvovati po 40 čitalaca online magazina Vino.rs koji prvi ostave svoje podatke ovde.

I zato, prijavite se na vreme, i ako ste se prijavili - obavezno dođite. Mnogo ljudi čeka na red i nije fer ostaviti stolicu praznu. To je jedan od sastavnih delova vinske i bilo koje druge kulture.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama