Narandžasta vina u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

RoxanichU novoj beogradskoj vinoteci Riznica vina održana je promocija nesvakidašnjih narandžastih vina istraske vinarije Roaxnich.

 

 

Roxanich-AnticaVinskoj paleti boja uz crvenu, belu i roze, treba sada izgleda (ponovo) dodati i – narandžastu! Iako priča o ovim vinima nije od juče, pogotovo u Italiji i Sloveniji, njihov uspon na vinskim listama svetskih restorana privlači sve više pažnju i ovdašnjih vinara iz regiona. Na tom talasu i nekoliko istarskih vinarija otpočelo je pre nekoliko godina proizvodnju ovih vina, među njima i ugledna vinarija Roxanich iz okoline Poreča.

Roxanich-InesU modernom ambijentu Riznice vina, trenutno najbolje snabdevene vinoteke u Beogradu, uz sir, pršut i ostale delicije, predstavljena su dva narandžasta „dragulja” sa etiketom Roxanich – Ines u bijelom, aromatična kupaža čak sedam sorti, te Antica dobijena od popularne autohtone istarske sorte malvazija.

-  U pitanju su vina veoma zahtevna za proizvodnju, koja provedu u vinariji i do četiri godine pre nego što stignu na tržište – objašnjava Hrvoje Krnjević, komercijalni direktor vinarije Roxanich. – Nisu filtrirana i dobijena su potpuno prirodnim postupkom, bez ikakvih veštačkih dodataka i sa tek malom dozom sumpora na kraju kako bi u flašama ostala stabilna godinama. U stvari, pun potencijal dobijaju tek posle još dodatne tri godine odležavanja u flaši!

S obzirom na to da je proces dobijanja ovih vina znatno duži i zahtevniji, njihova cena je takođe veća. Tako je narandžasta malvazija čak duplo skuplja od obične, sveže!

vinska-riznica-roxanich-08

Roxanich za sada proizvodi svoja dva narandžasta vina u manjim količinama, što zbog cene, što zbog činjenice da je u pitanju ipak novost na hrvatskom tržištu, te da ljudi još nisu dovoljno upoznati s ovim vinima.

vinska-riznica-roxanich-09vinska-riznica-roxanich-06vinska-riznica-roxanich-04

 

Narandžasta vina su novost i za Srbiju, tako da se tek očekuje reakcija ovdašnjih ljubitelja vina. Ono što je sigurno, jeste da su već sada obogatila domaću vinsku scenu koja očigledno iz meseca u mesec postaje raznovrsnija, kvalitetija i, samim tim, izazovnija. Narandžasta vina su samo nova boja na toj sve bogatijoj slici! 

Hrvoje-Krnjevicvinska-riznica-roxanich-01vinska-riznica-roxanich-03

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama