Promenjen predstavnik Srbije na Svetskom prvenstvu somelijera!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

sersa-minjaNa zasedanju Skupštine SERSA, UO je doneo odluku o promeni predstavnika koji će Srbiju predstavljati na Svetskom prvenstvu somelijera u Tokiju od 27. do 29. marta 2013. godine.

Iako je po pravilniku Srbiju na velikom svetskom takmičenju somelijera u Tokiju ove godine trebalo da predstavlja pobednik nacionalnog takmičenja Minja Petrović, u poslednji čas je došlo do izmene. Presudilo je to što najbolji somelijer Srbije za prošlu godinu nije uspeo na vreme da pronađe sponzora za put u Japan na svetsko prvenstvo!

Tim povodom dobili smo sledeće saopštenje od Udruženja profesionalnih somelijera Srbije:

„Upravni odbor Udruženja profesionalnih somelijera Srbije SERSA doneo je odluku da će na Svetskom prvenstvu za najboljeg someliera sveta 2013. godine u Tokiju Srbiju predstavljati Srđan Janjić, drugoplasirani na nacionalnom takmičenju AQUA VIVA Serbian Sommelier competition 2013. UO SERSA donelo je takvu odluku pošto prvoplasirani na nacionalnom prvenstvu, Minja Petrović, nije uspeo na vreme da ispuni sve uslove vezane za putovanje i takmičenje iz pravilnika Međunarodne Asocijacije Someliera ASI. Prednost u odnosu na ostale takmičare koji su se takmičili na AQUA VIVA Serbian Sommelier competition 2013 imao je Srđan Janjić kao drugoplasirani, pa će shodno tome on i predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu u Japanu, jer je na vreme ispunio sve uslove za ovo prestižno svetsko takmičenje.”minja-01

Nije uspeo da obezbedi novac od sponzora:
Minja Petrović najbolji somelijer
Srbije za 2012. godinu

Što se evropskog prvesntva tiče, u igri su i dalje sve opcije, a konačno rešenje zavisiće najverovatnije od konkretnih mogućnosti da se ispune sve obaveze.

Ovo je epilog neizvesnosti koja je trajala nekoliko meseci, tokom kojih je Petrović pokušavao da pronađe sponzora za ovo takmičenje.

- Obavestio sam predsednika i UO SERSA da iz finansijskih razloga nisam u mogućnosti da predstavljam SERSA i Republiku Srbiju na Svetskom prvenstvu u Tokiju – kaže Petrović, koji je titulu najboljeg somelijera Srbije poneo u oktobru 2012. godine. – Pored velike želje i ogromnog zalaganja nisam na vreme uspeo da nabavim novac za avionsku kartu i tako odem na zasluženo Svetsko prvenstvo. Dobio sam rok da do 31. decembra 2012. godine obezbedim avionsku kartu, ali nisam uspeo. Sponzora sam našao tek 9. januara ove godine, ali to nije bilo dovoljno jer je predstavljanje naše zemlje već ponuđeno Srđanu Janjiću iz Kanade, koji je to i prihvatio. Ovom prilikom želim Srđanu svu sreću na predstojećem Svetskom prvenstvu i siguran sam da će nas predstavljati na najbolji mogući način. U ovom trenutku meni je najteže, ali svakako ću se pripremati da nas na najbolji način predstavljam na Evropskom prvenstvu zakazanom za drugu polovinu 2013. godine.

djukicPredstavljaće Srbiju u Tokiju: Srđan Janić

 

Novi predstavnik Srbije Srđan Janjić živi i radi u Torontu, u Kanadi, gde je trenutno zadužen za promociju i prodaju luksuznih vina u Treasury Wine Estates, najvećoj kompaniji te vrste u svetu.

- Na žalost, Minja nije bio u mogucnosti da otputuje u Tokijo, tako da ću ja pretstavljati Srbiju. Naravno da sam veoma srećan zbog ukazane prilike i daću sve od sebe da predstavim Srbiju onako kako to ona i zaslužuje – izjavio je za Vino.rs Janjić, koji se za takmičenje priprema zajedno sa predstavnicima kanadskog tima. – Kanada ima dva takmičara u Japanu ove godine: Veronique Rivest, somelijera iz Kvebeka, koja je pobedila na nacionalnom takmičenju, ali će na svetskom prvenstvu predstavljati oba američka kontinenta kao aktuelni panamerički šampion, te Williama Predhommea, koji je na kanadskom takmičenju somelijera završio iza nje. Trener im je Bruce Wallner, Master sommelier. 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama