Svetski eksperti biraju najbolja vina Srbije

Svetski eksperti biraju najbolja vina Srbije

Sve je spremno za početak Velikog testa najboljih vina Srbije 2013, koje će se u organizaciji regionalnog online magazine Vino.rs održati 8. i 9. novembra u beogradskom Hotelu Falkensteiner.

Po prvi put najbolja domaća vina će ocenjivati neki od najpoznatijih vinskih stručnjaka, među kojima i velika zvezda svetske vinske scene Jamie Goode (Džejmi Gud), vinski kritičar londonskog The Sunday Express i redovni sudija na svim najznačajnijim svetskim ocenjivanjima vina.

Da se radi o nesvakidašnjem vinskom događaju na najvišem nivou, koji označava ozbiljnu prekretnicu u definisanju srpske vinske scene, ukazuje i podatak da je čak 35 najboljih srpskih vinarija, uprkos ne maloj ceni web-bilbord-02kotizacije, prepoznalo značaj ove manifestacije i prijavilo ukupno više od 150 etiketa – praktično sve ono najbolje što izlazi iz srpskih vinskih podruma!

Uz nezaobilaznu „veliku trojku” savremenog srpskog vinarstva – Vinariju Aleksandrović, Podrum Kovačević i Mali podrum Radovanović – među prvima su svoja najbolja vina prijavili i ostali najistaknutiji predstavnici novog vinskog talasa Srbije, a koji sa svakog takmičenja donose pregršt vrednih odličja: Vinarija Janko, Vinarija Zvonko Bogdan, Temet, Molovin, Vinarija Aleksić, Belo Brdo, Matalj, DiBonis, Despotika...

Ništa manja očekivanja od ovog velikog ocenjivanja nemaju ni vinarije sa dugom i bogatom tradicijom koja se ne zasniva prvenstveno na međunarodnim uspesima, izvozu i medaljama, ali čini okosnicu malog i srednjeg srpskog vinarstva, a što garantuje kvalitet sada i u budućnosti: Vinarija Živanović, Ivanović, Minić, Kiš, Stemina, Quett, Vinarija Jeremić, Milisavljević, Mačkov Podrum, Milanović (ex Rittium), Do Kraja sveta, Vinum...

Po prvi put najbolja domaća vina će ocenjivati neki od najpoznatijih vinskih stručnjaka, među kojima i velika zvezda svetske vinske scene Jamie Goode

Naravno, da bi slika bila kompletna i priča u potpunosti „apdejtovana”, pobrinuće se i najnovije zvezde moderne srspke vinske scene: Imperator, Jagodinska vinarija 1987, Bjelica, Živač, Tonković, Đurđić...

Dakle, pred nama je nesvakidašnje uzbudljivo odmeravanje kvaliteta najboljih srpskih vina!

Osim što će ocenjivanje biti značajno za same vinare, koji će na taj način dobiti merodavan sud o kvalitetu svojih proizvoda, što će sve zajedno pomoći da srpska vina u budućnosti budu još bolja, najviše koristi će ipak imati potrošači koji će na osnovu ovih rezultata moći pouzdano da saznaju kakav kvalitet vina dobijaju za svoj novac.

Kompletan događaj će uz domaće predstavnike medija otpratiti i akreditovani novinari iz Velike Britanije, Kipra, Izraela, Kine, Hrvatske, Makedonije, Austrije i Slovenije.

Svečano proglašenje pobednika i uručenje nagrada i priznanja održaće se u subotu, 9. novembra u Hotelu Falkensteiner, kada će i biti poznati pobednici Velikog testa najboljih vina Srbije 2013.

Poslednji put izmenjenosubota, 02 novembar 2013 13:34
nazad na vrh

Srodni tekstovi