Najveći podzemni vinski podrum na svetu

Najveći podzemni vinski podrum na svetu

Neka fina nacistička vina, mogao bi biti naslov ovog teksta. Naime, u najvećem podzemnom podrumu na svetu koji se nalazi u Moldaviji i pripada vinariji Cricova (Krikova), možete u ruci držati bocu koju je pre vas držao niko drugi do prvi Hitlerov čovek - Herman Gering. Ne brinite, nacizmom se od tog držanja nećete zaraziti, ali čuvajte se ako makar malo izgrebete decenijsku prašinu sa boce. Ona vredi gotovo koliko i sadržina svake boce, nekih 15.000 funti. Britanskih, naravno...

Ali nije samo Geringova kolekcija u ovom podzemnom lavirintu. Brojni državnici ili VIP persone poput Širaka ili recimo Jurija Gagarina, nisu odoleli da ovde, kao u švajcarsku banku pohrane svoje tečno vinsko bogatstvo. Tačnije, svaki državnik koji je boravio u Krikovu, ima svoju policu. A ubedljivo najveću kamaru poseduje, pogodićete - Vladimir Putin.

degust-sala

Ipak, nije Gering lično boce ostavio ovde da pravaziđu u budućnosti razne poretke, komunizam, socijalizam pa i novi sovjetski kapitalizam. Ne, njegovu su kolekciju  doneli borci Crvene armije kao ratni plen iz Berlina 1945. godine. Danas, na svetlu, kad se prašina malo zagrebe sa jedne od 129 flaša, vidi se da u vinu pliva dosta delića čepa. 

cricova-putin

Konkretno, vinogradi vinskog giganta Krikova zauzimaju oko 1.000 hektara gde se gaje uglavnom internacionalne sorte, i na veoma malim površinama neke autohtone, lokalne ili manje poznate poput sorti lydia, isabella, feteasca alba, german traminer (rođak gewurtztraminera) ili rkatsiteli. Za dnevnicu od 3-5 dolara, vinari ovde proizvode vina koja se dugi niz godina dobro kotiraju i još bolje izvoze i na zapad, ali uglavnom u Rusiju, pa Moldavija sa svega četiri miliona stanovnika spada u top 10 zemalja izvoznika vina u svetu. Recimo, opšte je poznata činjenica da su vina iz Moldavije omiljena britanskoj kraljici Elizabeti

cricova

Ipak, u čitavoj ovoj priči najspektakularniji deo je onaj podrumski. Krečnjačke galerije drevnog rudarskog kopa koji je pre pola veka pretvoren u vinski podrum imaju ukupan kapacitet od 30 miliona litara od čega je trećina ispunjena bocama, a čak 1,3 miliona boca upisane su kao Nacionalna vinska kolekcija. Podrum se proteže na dubini od oko 80 metara ispod površine a dugačak je 73 kilometra. Jedinstvena mikroklima za koju tvrde da je idealna za odležavanje vina iskazana je parametrima temperature od 12 - 14 stepeni Celzijusa i sa vlažnošću od 97-98%. Kako bi se snašli u tom podzemnom vinskom gradu, ulice nose imena po sorti koja je lagerovana: ulica Cabernet, Avenija Chardonnay, Merlot skver, Sauvignon bulevar...

degustaciona-sala

Pet jedinstvenih podzemnih testing sala, beskrajne police prepune boca, istinski su mamac za hiljade posetilaca, ali i kupaca, kolekcionara vina i idealno mesto za susrete na najvišem državnom nivou, inauguracije i slično.

moldova-otvaranje

Ali od one nemačkog maršala, Putinova kolekcija izmamljuje daleko više uzdaha. Ne toliko zbog količine i vrednosti, koliko nekih drugih činilaca:
- Putin zaista voli da dođe ovamo, čak je proslavio i  pedeseti rođendan u ovim hodnicima i salama, kaže Alexandru Alexeev direktor marketinga podruma. A onda mu senka pređe preko lica. Naime, iz političkih razloga i neslaganja sa bivšom članicom SSSR-a i njihovim proevropskim integrativnim razmišljanjima, upravo je Putin stavio veto na uvoz moldavskih vina u Rusiju što je uticalo da izvoz opadne za čak 30%, pa se danas sve snage usmeravaju na jačanje veza sa Kinom, EU i Amerikom. 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama