Srebrni Žuti cvet

  • Objavljeno u Vesti
Srebrni Žuti cvet

Žuti cvet vinarije Aleksić, iz berbe 2014, okitila se srebrnom medaljom na upravo završenom ocenjivanju muskatnih vina, Muskats du Monde u Francuskoj.

Ovo nadmetanje najboljih svetskih muskatnih vina još je jedan dokaz potencijala koji poseduje srpski teroar, ali i ova autohtona vinska sorta. Takođe, to je i posebno priznanje za vranjansku vinariju i stil koji poslednjih godina vredno i bespogovorno grade sestre Aleksić. Pritom, reč je o berbi 2014. koja je zabeležena kao jedna od najtežih na ovim prostorima.

Činjenica da se takmičenje odigralo prvih dana jula u mestu Frontignan-la-Peyrade (Maison Voltaire), u samom srcu čuvene vinske oblasti Languedoc Roussillon, da je na ocenjivanju učestvovalo 209 vina iz 22 zemlje sveta, a da je o medaljama odlučivalo čak 55 profesionalnih ocenjivača, sve to ukazuje na činjenicu da se u okviru svetske elite medalje ne dele nimalo slučajno. 

ZutiCvetUostalom, kvalitet vina Žuti cvet odavno je prepoznat tamo gde je najteže, u sopstvenom selu, t.j. na tlu Srbije gde je to jedno od najtraženijih vina od krajnjeg severa do juga. A pravo interesovanje očekuje se tek posle ovog novog priznanja i dok traju vreli letnji dani jer je dobro rashlađen Žuti cvet jedno je od idealnih letnjih vina pa posebno raduje činjenica da sestre Aleksić odnedavno podižu još dva hektara novog vinograda pod ovom sortom u okolini  Niša.

Na takmičenju Muskats du Monde dodeljeno je ukupno 24 zlatne i 45 srebrnih medalja, a od zemalja ex YU, samo je slovenački rumeni muskat vinarije Vinakoper dosegao srebro, kao i Temjanika special selection vinarije Tikveš. Ukupno, deset najbolje ocenjenih muskatnih vina dolaze iz Francuske (tri), Italije (dva), Bugarske, Južne Afrike, Australije, Mađarske, Španije, Portugalije i Turske. 

nazad na vrh