Mlada crnogorska vina pokazala potencijal

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Mlada crnogorska vina pokazala potencijal

Ljubitelji vina su sredinom decembra u hotelu „Podgorica” u prestonici Crne Gore uživali u mladim vinima crnogorskih vinara. Iz najnovije berbe 2017. je te večeri svoja vina predstavilo jedanaest vinarija: Dabović, Mola, Gorski Kedar, Priča, Brajović, Ćetković, Vujošević, Rogošić, Knežević Klisić, te Vinogradi i podrum Rajkovića.

S obzirom na to da je ova godina bila veoma specifična, iskustva vinara su takođe bila različita. Sam početak godine obeležili su kasni i jaki prolećni mrazevi koji u tom momentu nisu obećavali da će vina uopšte biti, ali kasnije se puno toga promenilo pa se na kraju ispostavilo da kvalitet grožđa nije narušen i jedino je rod u pojedinim vinogradima umanjen za 25 procenata.

Konačno, zaključak većine posetilaca ove izložbe i degustacije je da prikazani uzorci imaju veliki potencijal i da se od njih mogu očekivati velika vina u mesecima i godinama koje dolaze jer će tek vremenom pokazati svoje pravo lice.

Ovaj izuzetno korisni i zanimljiv događaj sa ciljem da vinari iz Crne Gore predstave i promovišu mlada vina pokrenut je od strane Nacionalnog Udruženja sommeliera Crne Gore uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, te grada Podgorice i  organizuje se već treću godinu zaredom, a interesovanje vinara kao i posetilaca, svake godine je sve veće.

tekst Danijela Radeč

nazad na vrh

Srodni tekstovi