Vranac oplemenio Bagdalu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vranac oplemenio Bagdalu

Gotovo četrdeset vinarija, od kojih neke najveće i najznačajnije u Srbiji i regionu, poput vinarije Plantaže, Zvonko Bogdan, Lastar, Bovin, kao i one sa domaćeg terena koje je predvodio vinski gigant Rubin sa svojom novom premijum linijom Amante, izložile su svoje proizvode na trećem po redu festivalu Vino i sir održanom 22. juna u Kruševcu.

Ova manifestacija koja se sad već tradicionalno održava na velikoj terasi restorana Bagdala u saradnji sa vinarskom kućom Podrum, privukla je rekordan broj posetilaca što samo znači da su vina sve bolja a interesovanje za vinsku kulturu sve veće.

krusevac plantaze 3

Ovu priliku maksimalno je iskoristila vodeća crnogorska vinarija Plantaže, da prisutne upozna sa bogatim portfoliom u kome su neka od visoko ocenjenih vina sa najznačajnijih nadmetanja ovog proleća u svetu. Može se reći da je miris sorte vranac oplemenio lepu kruševačku terasu a da su utisci bili više nego fantastični.

krusevac plantaze 4

Prava kiša odličja sa ovogodišnjeg Decantera, najčuvenijeg vinskog nadmetanja u Londonu, privukla je veliku pažnju pa su oni dobro upoznati tražili etiketu Vranac Reserve 2013 koja se ovenčala zlatnom medaljom, ne samo u Londonu, već i na prestižnom nadmetanju Mundus Vini u Nemačkoj. Izuzetno interesovanje je vladalo i za srebrne Vranac Barrique 2015 i nadaleko poznati Vranac Pro Corde 2015, te bronzani vrhunski Vranac 2015, kao i za etiketu Stari Podrum zlatna berba bilo da je reč o vrancu ili kaberne sovinjonu.

krusevac plantaze 1

Uz ova vina od crnogorske autohtone sorte vranac, sve pohvale upućene su takođe srebrnim iz Londona, etiketama Vladika 2015 i Chardonnay Barrique 2016, kao i vinu Epoha 2013 koje je već prepoznato kao lider u odnosu cene i kvaliteta, uz pregršt najvrednijih medalja od Engleske, Beča pa do dalekog istoka Azije.

krusevac plantaze 5

Oni kojima medalje i priznanja ne predstavljaju prioritet, već cene samo sopstvena čula i iskustvo, pravo zadovoljstvo donela su sveža ali zavidno kompleksna vina, raskošni roze novitet Regina i belo vino Malvazija od istoimene sorte, koja se, prema rečima prisutnih, najozbiljnije kandiduju za najbolja letnja vina u regionu.

Konačno, kakav bi to finale ovako lepe manifestacije bio da se nije u čašama i zapenilo, a roze penušavac Val, zaiskrio je u svetlosti reflektora i podsetio da prelepi vinski put Plantaže 13 Juli iščekuje sve koji se upute  u pravcu Jadranskog mora i crnogorske obale.

nazad na vrh

Srodni tekstovi