Amanet: vranac u punoj snazi

ogledalo-vranacNakon zlata u Sofiji, bronze na prestižnom IWC u Londonu i preporuke na Decanteru, vino Amanet 2011 iz vranjanskog Podruma vina Aleksić, napravljeno od sorte grožđa vranac, konačno je, onako zvanično, upareno i sa dobrim zalogajima u beogradskom restoranu „Kovač”.

U kovačnici, pardon, jedinstvenom ambijentu ovog elitnog restorana, potkovan je i osedlan Amanet. Posle malo zagrevanja sa još nekim već dobro znanim i široko prihvaćenim etiketama iz Vinarije Aleksić, Amanet se na hedonističkoj stazi pojavio u velikim dekanterima, što je ozbiljna preporuka. Iako je njegovih 15% vol alkohola i živahnih tanina „kroćeno” punih 16 meseci u bariku, još je pomalo pomaman, kao razbesnelo ždrebe. Onako violentan po boji dok boji čašu, voćan i sočan, kad se propne na nepce ume da zagrebe, baci oko sebe pomalo opore ali zavodljive ćifte koje se bukvalno zarivaju u meko tkivo usne duplje. I bogami, baci na kolena onoga koji je nespreman za njegovu rasnu, pardon, sortnu snagu. 

maja-aleksic

Već snažan na nosu, Amanet poseduje još neka zanimljiva svojstva. Tako se čini veoma zahvalnim za uparivanjem sa hranom, jer njegove kiseline, tekstura i aromatski kompleks ne zauzimaju kompletan palat, već igraju negde po obodima i ostavljaju dovoljno mesta finoj hrani da se razvije, dok slast od vina ostaje kao fini film na svodu usne duplje.

muskathamburg-rakijaMožda nećete verovati, ali ovo vino kao da pamti ukuse hrane sa kojom ga konzumirate. To se verovatno događa stoga što se lepo kombinuje, ali kad otpijate gutljaje i nakon što ste progutali hranu, bukvalno u svakoj kapi možete osetiti ukus, pa čak i teksturu, na primer finog svinjskog filea u vinu koji je uz Amanet bio poslužen.

A za one sklone avanturi uputstvo: nakon dekantiranja, kada se vranac relativno umiri, mućkanjem po ustima, iz divnih aroma crnog i crvenog voća, lako možete ponovo u svakom trenutku izvući onaj alkoholni naboj koji Amanet poseduje.

Šta još reći?

Maja i Dragana Aleksić su objašnjavajući naziv etikete napomenule da je ovo vino dato u amanet da se kao dragocenost daje na čuvanje, najmanje 15 godina. A može i duže.

dve-aleksic

I zaključak, ovo definitivno nije naporno vino i pored snage koju ovaj ždrebac zasigurno poseduje.

Konačno, posle ovog jedinstvenog vranjanskog „vinskog rodea”, usledila je još jedna premijera, istina nezvanična. Poslužena je rakija lozovača od sorte muskat hamburg. Najavljena kao tipično muško piće i odgovor na Barbaru, roze namenjen ženskom delu populacije, ova još uvek bezimena bela rakija (neko reče neka se zove Baraba!) učinila se u prvi mah odličnom za vozače. Naime, iz čaše kao da se uopšte ne širi miris, ali čim je „liznete“ divni ukusi i slast ove sorte grožđa rašire se u svim pravcima. Ne, ovo je snažna aromatična rakija koju će obožavati hedonisti bez obzira na pol.

Za padanje u sevdah

Pre nastupa Amaneta, uz karpaćo i sjajni hrskavi rižoto u sosu od bundeve posluženi su Sevdah, Arno i Barbara. Pored klasične voćnosti dobro znanog rozea Barbara i urođene elegancije Arnoa, treba napomenuti da je Sevdah dobio dodatne arome sazrevanjem i sada je jedno ultimativno aperitivno vino za uživanje!

Vina vinarije Aleksić možete kupiti ovde.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama