Dragulj u kruni vinarije Aleksandrović

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

boza-aleksandrovicPredstavljen je  Trijumf Gold, vino koje u sebi nosi osam decenija tradicije i za koje u Vinariji Aleksandrović veruju da će biti – Novak Đoković među srpskim vinima!

aleksandrovic-trijumf-gold

Ono o čemu se odavno šuška pretočeno je u čašu. Vino spravljeno po originalnom, kraljevskom receptu iz tridesetih godina prošlog veka, slilo se u degustacionoj dvorani Vinarije Aleksandrović pod nazivom Trijumf Gold pred uzbuđene goste i predstavnike medija. Iako je još daleko od dana kada će se zasijati na policama, ovo „zlato“ već danas svojim potencijalom naglašava da se od njega, na velikim svetskim ocenjivanjima, očekuju isključivo vrhunski rezultati!

Na press konferenciji u Vinariji Aleksandrović, sazvanoj radi proslave dvostrukog jubileja, ali i ozvaničenja velikih uspeha već na početku ove godine, okupio se impozantan broj novinara i gostiju. Sa takmičenja u Velikoj Britaniji, Decanter World Wines Awards, International Wine Challenge i International Wine and Spirit 

aleksandrovic-001

Competition, te Balkan International Wine Competition u Bugarskoj, vino Trijumf Barrique 2009 donelo je tri srebrne i jednu bronzanu medalju, Trijumf Selection 2010 srebro i bronzu, Harizma 2011 dve bronze, Regent Reserve 2008 srebro i dve bronze i Rodoslov 2006 po jedno srebro i bronzu!

Naravno tu su i specijalna priznanja Izvozniku godine 2012, koje dodeljuje SIEPA, te Menadžeru godine 2012 za vlasnika vinarije Božidara Aleksandrovića.

- Ono što su Grand Slam turniri u tenisu, to su Decanter, Mundus Vini ili IWC. Zašto su nam te medalje uopšte bitne? One pokazuju da smo na pravom putu, grabimo krupnim koracima ka Evropi i čulima ljubitelja vina u svetskim prestonicama. Želimo da naša vina budu najbolji ambasadori naše zemlje, da se piju na svim kontinentima, da budu ono što je Novak Đoković u tenisu – objasnio je Božidar Aleksandrović i dodao da su nagrade stigle kao rezultat neprekidne borbe i istrajnosti. Prvo stidljivo, potom sve više, a kao presudni momenat naglasio je onaj trenutak kad je stiglo grožđe iz sopstvenih vinograda. To je osnovni kvalitativni preduslov kod svakog uspešnog vinara, jer potpuno je jedna pričaaleksandrovic-012 kad uzimate vinograd u zakup ili kupujete grožđe od kooperanata, a drugo kad ga uzgajate sami. Jer, vinogradar ima filozofiju da rodi što više, a  vinar upravo suprotno.

Potom smo se iz uspešnih svetskih voda otisnuli malo u istoriju, daleku 1930. godinu kad je prvo vino Trijumf nastalo u kraljevom podrumu. Kuća vina Aleksandrović, odjednom slavi dva jubileja: osamdeset godina od kad je Trijumf prvi put istočen pravo na kraljevsku trpezu i dve decenije od kad ponovo počinje da se pod istim imenom i prema originalnom receptu nasleđenom od kraljevog podrumara Živana Tadića, proizvodi u savremenoj Vinariji Alesandrović.

Sam izabrao

- U vinogradarstvo, na sopstvenih 72 hektara vinograda, od čega 61 u rodu, svake godine ulažemo oko 300.000 evra sa velikom neizvesnošću – tvrdi Božidar Aleksandrović. – Borimo se sa mrazom, neverovatnom sušom, kišom kad gljivice prorade, kad nasrne plamenjača... Ali, sve to može da se radi do one mere dokle dolaze naše snage i mogućnosti. Međutim, postoje momenti kada smo nemoćni, a to je mraz, grad i prekomerna suša. Takav je život vinogradara, sami smo izabrali.

aleksandrovic-005U tu čast i kao svojevrstan čin oduživanja tradiciji, danas je pretpremijerno predstavljeno vino Trijumf Gold, koje bi prema zamisli Aleksandrovića u budućnosti trebalo da bude – Novak Đoković među srpskim vinima!

Trijumf Gold je vino urađeno na identičan način kao i Trijumf iz 1932. godine. Potpuno je isti sortni sastav kao kod Trijumf Selection vina, koje se nalazi u prodaji, ali je razlika što se kod Selectiona fermentacija i odležavanje odvija u inoxu, a kod Golda u velikim bačvama od 4.000 litara.

kuda idu srpska vina

Godišnje ova vinarija proizvede oko 300.000 boca vina, od čega otprilike 2/3 proizvodnje prodaje na tržištu Srbije, a ostatak uglavnom u Kini. Tamo odlazi značajna količina, ali izvoz se vrši i u Rusiju, gde se očekuje dobar plasman penušavaca, te manje količine u Veliku Britaniju, Švajcarsku, Češku, Dansku... Iako je vinarija od ranije prisutna i na tržištu SAD, u najavi je prvi izvoz u Kaliforniju, zahvaljujući ugovoru sa Southern Wine & Spirits, američkim uvoznikom i distributerom koji pokriva 34 američke države, a koji je vina iz Vinarije Aleksandrović izabrao da predstavi kao vina premium kategorije sa prostora Balkana!
- Naš region postaje svetu veoma zanimljiv, a najveći problem i barijera je nepoznavanje i neprepoznavanje Srbije kao vinogradarske i vinarske zemlje. Zato treba razbiti tu famu, a to se može jedino u saradnji sa državom i svim vinarima i vinogradarima iz Srbije u neprestanom „napadu“ na svim tržištima – jasan je Aleksandrović. – Najzanimljivije za nas su ne vinogradarske zemlje i tržišta, jer mi nemamo šta da tražimo u Italiji, Španiji, Francuskoj ili Portugalu, ali i te kako imamo u Kini, Rusiji, Skandinavskim zemljama i, u poslednje vreme, u Americi, gde je tržište postalo raspoloženo da proba nešto novo iz Evrope.

aleksandrovic-016A utisak je nedvosmislen: Trijumf Gold, iako se neće još naći u prodaji, već je potpuno zrelo vino, izuzetno snažan na nosu, sa brojnim aromama, maestralno balansirano, specifično i zaista jedinstveno.

U odnosu na Trijumf Selection koji već dve godine za redom pobeđuje na Velikom Blind Testu Vino.rs kao najbolje srpsko belo vino, utisak je da je Gold otišao korak dalje. Zato s nestrpljenjem očekujemo pojavu ovog vina u prodaji ali i na najvećim vinskim nadmetanjima.

Još jedna premijera

aleksandrovic-temaŠardone Tema nije novo ime, ali je potpuno redefinisan u etiketi Selection. Čistokrvni šardone iz 2012. godine, iako namenjen manje zahtevnim konzumentima, pa samim tim i jeftiniji, na mirisu je gotovo istovetan kao daleko ozbiljnija Harizma, u ustima veoma pitak i idealan da se sljubi sa tipičnim srpskim predjelom. Uz veoma povoljan cenovni razred, predviđamo da će biti rad gost na trpezarijskim stolovima u svim prilikama velikih slavlja!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama