Vinski maraton Srbije od Sijetla do Kazahstana

Vinski maraton Srbije od Sijetla do Kazahstana

Najzabavnija vinska manifestacija u regionu, Vinski maraton Srbije održan je po drugi put u subotu 22. septembra na Paliću uz učešće čak 700 trkača iz 14 zemalja.

Vinski maraton 366

Ova karnevalska trka čije dve staze prolaze kroz lokalne vinograde i vinarije već sada ima status jedne od najoriginalnijih i najprepoznatljivijih ovdašnjih turističkih atrakcija, s potencijalom da u narednim godinama Palić, Vojvodinu i čitavu Srbiju brendira kao atraktivnu vinsku destinaciju u ovom delu Evropu.

Vinski maraton 559

Jedinstveni spoj trčanja u prirodi i vina obogaćen je brojnim pratećim programima, od zabavnih trka u kotrljanju buradi, preko muzičkih nastupa, vinskih radionica, degustacije vina i obilazaka vinarija, a sve to prožeto raznovrsnim kulinarskim specijalitetima svetski čuvene 24 Kitchen, Zlatiborca, Ribelle, pa čak i malog festivala vojvođanskih sireva, domaćih štrudli, švargli, kulena, ribljih čvaraka, proizvoda od mangulice...

Vinski maraton 245Zajedno na Vinskom maratonu, ekipa iz fruškogorske vinarije Komuna

Ono što je izazivalo najveće oduševljenje bile su okrepne stanice duž staza, gde su se predstavljale pojedine vinarije. Neke među njima su se doista i potrudile da naprave pravi mali spektakl, upotpunivši ponudu vina i slasnih zalogaja s originalnim muzičkim programima – od nastupa balerina i gudačkog kvarteta s ozbiljnom muzikom u vinariji Petra, karakterističnog zvuka cimbala na okrepnoj stanici vinarije Tonković ili legendarnih tamburaša u Vinariji Zvonko Bogdan. Osim ovih vinarija, učešće na ovogodišnjem Vinskom maratonu uzele su još i vinarije Patkov vinograd, Tošići i Reljić, čija su vina imali prilike da probaju mnogobrojni učesnici iz inostranstva i drugih delova Srbije.

Vinski maraton 303Vino ne poznaje granice, došli na Vinski maraton iz Las Vegasa

Pored domaćih ljubitelja trčanja i vina, na startu su najbrojniji bili učesnici iz Mađarske, a odmah zatim Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Nemačke, Velike Britanije, Rusije... Pravi mali kuriozitet je dolazak nekolicine takmičara iz Las Vegasa i Sijetla u SAD, zatim i Brazila, pa čak i jednog iz Kazahstana!

Vinski maraton 306Apsolutni pobednik drugog Vinskog martaona, Vida Medić

Ipak, apsolutni pobednik velike trke na kraju bila je naša višestruka šampionka u triatlonu Vida Medić, koja je terensku stazu kroz vinograde u dužini od 21,1 km istrčala za jedan sat, 30 minuta i 22 sekunde, dok je osam sekundi bio sporiji najbrži muškarac Milanko Pušičić iz Beograda.

Vinski maraton 251Punk podrška na duge staze, suvlasnik vinarije Chichateau   Ramazi Inaišvili

Što se vina tiče, dileme nije bilo – pobedili su svi! Svaka od vinarija dobila je na stotine novih poklonika koji su kućama odneli vina i uspomene koje će podeliti s prijateljima širom sveta.

Duh karnevala

anterfile Vinski maraton 242

Posebna draž Vinskog maratona su kostimirani trkači, a tročlani žiri koji je trebalo da izabere i nagradi najatraktivniji kostim bio je na velikim mukama. Pobedu je na kraju odnela grupa trkača iz Banja Luke, koji su kostime osmislili specijalno za ovu priliku.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi