Desert u čaši, za dan i noć

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Desert u čaši, za dan i noć

Crna Tamjanika 2019, najnovije izdanje slatkog, desernog vina vinarije Matalj iz Negotina, upravo je stiglo na tržište. Ova tečna poslastica od stare autohtone sorte idealna je za tople letnje dane kada fantastično prija uz sladoled pa se sa njim može i kombinovati.

Takođe Crna Tamjanika na ukusu prezentuje jako lepe kiseline koje ostavljaju dosta prostora za igranje sa hranom, uz mirisnu svežinu i asistenciju aroma suvog grožđa, zrelih šumskih jagoda i ratluka dok se u pozadini nazire blagi miris cimeta.

Tačno četiri godine nakon prvog pojavljivanja vina Crna Tamjanika iz berbe 2015, svojevremeno gotovo zaboravljena autohtona sorta se zahvaljujući Nikoli Mladenoviću, a kasnije i drugim negotinskim vinarima, postojano vratila na stranice aktuelne srpske vinske priče. I gotovo je nezamislivo u vrhunskim restoranima ne završiti neki od poslednjih sledova sa njom. Istovremeno, iz vinarije Matalj je preporučuju uz višnje, tart sa jagodama, palačinske sa domaćim džemom, uz bogato parče Švarcvald torte ili kuglof, dok je nama posebno zanimljiva uz grilovani Miročki sir. Naravno, dalje maštanje je dobrodošlo, bilo da je u pitanju ručak, ili večera...

nazad na vrh

Srodni tekstovi